KHASIAT BENDI
Bendi – sayuran popular di kawasan Asia Tenggara, seperti Malaysia, Filipina, Thai dan Vietnam. Sayuran ini terdiri daripada 90% air, 7% karbohidrat, 2% protein dan 1% serat, garam galian dan vitamin, khususnya vitamin B, selain kaya dengan kandungan kalsium.
Khasiat Makanan ;
ü Buah yang muda boleh dijadikan sayuran, boleh dimakan mentah, digoreng, dimasak sebagai sup atau dijadikan sos. Ia juga boleh dikeringkan atau dibuat acar.
ü Biji boleh dijadikan sebagai pengganti kepada kopi.
ü Daun muda boleh dimakan oleh manusia atau dijadikan makanan haiwan.
Khasiat Perubatan ;
ü Buah – amat baik untuk membantu menguatkan otak, iaitu bagi menambah daya ingatan dan kecerdasan.
ü Biji, akar dan bunga – sekiranya direbus dapat melawaskan pembuangan air kecil, mengurangkan bengkak atau radang, dan mengurangkan masalah susah bersalin.
ü Air rebusan biji, akar dan bunga – boleh dicampurkan dengan gula sebagai sirap untuk rawatan batuk-batuk dan sakit kerongkong.
ü Air rebusan biji, akar dan bunga – boleh disapu pada pelbagai kenis kudis dan bisul.
ü Lendir buah – boleh dijadikan ubat untuk menyejuk dan melembutkan kulit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment